Voetbalcoachlicentie

Een voetbalcoach die actief wilt zijn in het amateurvoetbal of betaald voetbal, in een door het bondsbestuur aangewezen divisie en / of klassen, heeft een geldige voetbalcoachlicentie nodig. Onderstaand is meer informatie te vinden over de voetbalcoachlicentie.

Wanneer je in het bezit bent van een door de KNVB erkend voetbalcoachdiploma ontvang je een voetbalcoachlicentie. Deze licentie is geldig voor een periode van 3 jaar. Om de voetbalcoachlicentie na 3 jaar te verlengen, worden coaches geacht licentiepunten te behalen. Het aantal te behalen licentiepunten is vastgesteld op 15 punten in 3 jaar.

Onderstaand is een document te vinden met alle informatie over de uitgangspunten en regels omtrent de voetbalcoachlicentie en de te behalen licentiepunten.

Licentiepunten

De behaalde licentiepunten zijn voor CBV leden terug te vinden in de CBV-app. Hierbij moet wel vermeld worden dat de punten van CBV bijeenkomsten/bijscholingen altijd verwerkt worden. Ook de punten behaald middels e-learnings van De VoetbalTrainers worden eens per maand verwerkt.

Worden punten bij andere partijen gehaald, kunnen leden een certificaat delen (via [email protected]) waarna de punten worden verwerkt in het overzicht.

De KNVB heeft ook een trainersportaal, genaamd ‘Mijn Voetbalcoachlicentie’. Iedere trainer/coach in het bezit van een voetbalcoachlicentie heeft een eigen account. In dit account zijn de behaalde voetbalcoachdiploma, alle de door jou gevolgde bijscholingen en het aantal behaalde en nog te behalen licentiepunten terug te vinden. Onderstaand is een link te vinden naar de inlogpagina van het KNVB trainersportaal.

Let op: Vanaf 1 oktober 2023 geldt dat er een maximum van 7 licentiepunten behaald d.m.v. e-learnings en webinars. Zie bovenstaand document Nieuwe regels voor voetbalcoachlicenties.

Aanvragen en verlengen voetbalcoachlicentie

Als je in het bezit bent van een door de KNVB erkend voetbalcoachdiploma kun je je digitale voetbalcoachlicentie aanvragen. Dit kan tot 3 jaar na het behalen van je diploma zonder dat je bijscholing(en) hoeft te volgen. Na deze 3 jaar moet je eerst bijscholing(en) volgen om 15 licentiepunten te halen.

Voor het aanvragen van een nieuwe voetbalcoachlicentie dien je de volgende stappen te nemen:

  1. Invullen van het aanvraagformulier ‘Verlengen voetbalcoachlicentie’. Stuur deze naar de KNVB, [email protected]
  2. Je verwijst in de mail naar het aantal behaalde licentiepunten (minimaal 15) in jouw eigen KNVB account. Eventueel kun je jouw CBV puntenoverzicht als bijlage toevoegen in de mail
  3. De kosten voor het verlengen van de voetbalcoachlicentie, zoals vermeld in het aanvraagformulier dienen betaald te worden.

Het is niet mogelijk om eerder dan 3 maanden voor de huidige einddatum van je voetbalcoachlicentie de licentie te verlengen.

Op- en bijscholingen

Het doel van het voetbalcoachlicentiesysteem is dat voetbalcoaches zich blijven ontwikkelen. Hierdoor is het volgen van bijscholingen noodzakelijk.

Er zijn diverse partijen, waaronder de CBV, die bijscholingen aanbieden. Wil je weten welke mogelijkheden er zijn tot het volgen van bijscholingen en het behalen van licentiepunten? Bekijk dan hieronder het overzicht:

Overzicht voetbalcoachlicenties

Er bestaan diverse voetbalcoachlicentie. Elke licentie geeft een bevoegdheid om op een bepaald niveau werkzaam te zijn. Het bondsbestuur van de KNVB legt elk jaar vast wat hierin de regels zijn. Dit alles is vastgelegd in het Algemeen Reglement (artikel 17) en het Handboek Competitiezaken (paragraaf 1.9).

Welke voetbalcoachlicentie voor welke competitie?

In onderstaande document vind je per competitie welke voetbalcoachlicentie vereist is, voor zowel het veld als futsal. 

Naamswijziging in nieuwe opleidingspiramide voor voetbalcoaches

De opleidingen voor trainer/coaches (UEFA C t/m UEFA Pro) zullen vanaf seizoen 2023-2024 een naamswijziging ondergaan en gaan Voetbalcoach 1 tot en met 5 heten. UEFA Pro wordt Voetbalcoach 5, UEFA A (youth) wordt Voetbalcoach 4 (jeugd), etc. Inhoudelijk verandert er in principe niets aan de opleidingen en ook voor het niveau waar je in Nederland mag coachen verandert er niets. Vanzelfsprekend heeft de wijziging van naam ook geen effect op de diploma’s van trainer/coaches die deze al eerder gehaald hebben.

De naamsveranderingen worden doorgevoerd omdat de UEFA de opleidingen in alle Europese landen beter op elkaar wil laten aansluiten.

In de meeste gevallen verandert er niets voor jullie als trainer/coaches, maar toch is het verstandig deze informatie goed te bekijken. Dan weet je precies waar je aan toe bent, en komt niemand voor verrassingen te staan.

Bekijk onderstaand filmpje voor meer informatie: