Trainerslicenties

Hieronder tref je alle informatie waar je als gelicentieerde trainer/coach weet van moet hebben: 

Trainerslicenties 

  • Een trainerslicentie ontvang je/kun je aanvragen als je in het bezit bent van een door de KNVB erkend trainersdiploma. 
  • Trainer/coaches die een UEFA A (Youth) of UEFA Pro opleiding afronden dienen zelf een trainerslicentie aan te vragen bij de KNVB. Wanneer een trainer/coach dit binnen 3 jaar doet, is het niet nodig om 15 licentiepunten te overleggen. Wanneer een trainer/coach dit na 3 jaar doet, dan moeten 15 licentiepunten overlegd worden. 
  • Trainers/coaches die vóór 1 juli 2019 een trainerslicentie hebben aangevraagd hebben een trainerslicentie die 5 jaar geldig is (met uitzondering van UEFA Pro gelicenseerde trainer/coaches). Trainer/coaches die na 1 juli 2019 een trainerslicentie hebben aangevraagd hebben een trainerslicentie die 3 jaar geldig is. 
  • Om een trainerslicentie te verlengen moet een trainer/coach minimaal 15 licentiepunten overleggen aan de KNVB. Wanneer een trainer/coach zijn/haar trainerslicentie direct verlengt tellen alle licentiepunten die behaald zijn in de huidige licentieperiode. Direct verlengen wil zeggen dat de nieuwe licentieperiode één dag later start dan de einddatum van de huidige licentieperiode. Wanneer een trainer/coach een verlopen trainerslicentie wil verlengen moeten 15 licentiepunten overlegd worden die niet ouder mogen zijn dan 3 jaar. 
  • Bij het verlengen van een trainerslicentie vervallen alle behaalde licentiepunten. Licentiepunten kunnen niet meegenomen worden naar de volgende/nieuwe trainerslicentieperiode. 
  • Het aanvragen van een trainerslicentie kan alleen op het moment dat je lid bent van de KNVB (via een vereniging of als vrijwillig lid van de KNVB). 
  • De kosten voor het aanvragen/verlengen van een trainerslicentie bedragen €51,50. 
  • Een trainer/coach kan zijn/haar trainerslicentie niet eerder verlengen dan 3 maanden voor het aflopen van de huidige trainerslicentie. De nieuwe trainerslicentie gaat vervolgens 1 dag later in dan de afloopdatum van de huidige trainerslicentie. 

Wil je graag jouw trainerslicentie aanvragen of verlengen, klik hier voor het aanvraagformulier.

Het aanvraagformulier mag worden verzonden naar de KNVB ([email protected])

Naamswijziging in nieuwe opleidingspiramide voor voetbalcoaches

De opleidingen voor trainer/coaches (UEFA C t/m UEFA Pro) zullen vanaf seizoen 2023-2024 een naamswijziging ondergaan en gaan Voetbalcoach 1 tot en met 5 heten. UEFA Pro wordt Voetbalcoach 5, UEFA A (youth) wordt Voetbalcoach 4 (jeugd), etc. Inhoudelijk verandert er in principe niets aan de opleidingen en ook voor het niveau waar je in Nederland mag coachen verandert er niets. Vanzelfsprekend heeft de wijziging van naam ook geen effect op de diploma’s van trainer/coaches die deze al eerder gehaald hebben.

De naamsveranderingen worden doorgevoerd omdat de UEFA de opleidingen in alle Europese landen beter op elkaar wil laten aansluiten.

In de meeste gevallen verandert er niets voor jullie als trainer/coaches, maar toch is het verstandig deze informatie goed te bekijken. Dan weet je precies waar je aan toe bent, en komt niemand voor verrassingen te staan.

Bekijk onderstaand filmpje voor meer informatie: