Over ons

De CBV is Coaches Betaald Voetbal, dé vakvereniging en belangenbehartiger voor alle technische functies binnen het betaalde voetbal: trainer/coach, technisch directeur, assistent-trainer, hoofd opleiding, jeugdtrainer, scout, keeperstrainer, fysieke trainer, video-analist, performance coach en transitiecoach.

“Passie voor voetbal”

Integer, deskundig, professioneel

“Coaches Betaald Voetbal is de vakvereniging van gediplomeerde trainer/coaches, werkzaam in het Nederlandse Betaald Voetbal alsmede voor leden werkzaam in het buitenland.

In het aansturen en uitvoeren van ons voetbalbeleid laten we ons leiden door Nederlandse deugden: een goede infrastructuur, een cultuur van overleg, kennis van de internationale voetbalwereld, een groot netwerk, ons idee over opleiden, ontwikkelen en presteren.”

Historie Coaches Betaald Voetbal

Op 18 november 1990 kwamen 21 trainer-coaches in Mierlo bij elkaar om te discussiëren over de specifieke problemen in het Betaald Voetbal. Duidelijk bleek toen dat de bestaande vakbond voor oefenmeesters, de VVON, niet meer de meest geschikte partij was om de professionele trainer/coaches als vakgroep te vertegenwoordigen.

De VVON-bestuurders, allen werkzaam in het amateurvoetbal, hadden te weinig kennis van de specifieke problemen van het Betaald Voetbal. Daarnaast hadden zij te weinig status en aanzien bij clubs en organisaties in het Betaald Voetbal om zaken besproken en geregeld te krijgen. Dat was de belangrijkste reden voor de professionele trainer/coaches om een eigen vak- en belangenvereniging op te richten.

Eerst als 16e afdeling van de VVON, vanaf 14 februari 1996 als zelfstandige vereniging. In 2021 bestond de CBV 25 jaar, in het kader van het 25-jarig jubileum heeft de CBV een boek uitgebracht in samenwerking met Arko Sports Media, Hollandse Meesters – Ode aan de Nederlandse voetbalcoach. Daarnaast is er nog een gala avond georganiseerd waar ook de Rinus Michels Awards zijn uitgereikt.

Geïnteresseerd in het boek Hollandse Meesters – Ode aan de Nederlandse voetbalcoach, klik hier.

Jan Reker en Guus Hiddink tijdens de gala-avond ten aanzien van het 25-jarig bestaan van de CBV

Bij de afsplitsing van de VVON telde de CBV 123 leden.

De vereniging telt inmiddels meer dan 600 leden. Onze ambassadeurs zijn Leo Beenhakker, Han Berger, Guus Hiddink, Jan Reker en Gerard Marsman. Wereldwijd staan de Nederlandse trainer/coaches hoog aangeschreven, hetgeen blijkt uit het feit dat onze trainer/coaches actief zijn in meer dan 50 landen. Er is veel vraag naar de specifieke Nederlandse voetbalkennis: de Nederlandse trainer/coach is één van de beste exportproducten. CBV wil zich nog beter positioneren in het sportlandschap en zoekt daarvoor de samenwerking met partijen met eenzelfde ambitie en passie.

De Hollandse School

Voetbal is een kunstvorm. De Hollandse School is de verzamelnaam voor Nederlandse kunstenaars. Deze bijnaam is ontstaan in de bloeiperiode van de Nederlandse schilderkunst, gevoed door hun onderscheidende stijl van schilderen.

Onze voetbaltrainers zijn de Rembrandts van nu. De Nederlandse trainer/coach heeft ook zijn eigen, herkenbare stijl van mooi en aanvallend voetbal met typerende buitenspelers. Wereldwijd zijn de echte voetballiefhebbers bekend met het begrip “Totaalvoetbal”.

Noem ons de Cultuurdragers van het Nederlandse voetbal.