Coaches on Tour (De Nationale G-voetbaldag)

Ieder jaar organiseert de CBV in samenwerking met de KNVB, BVV Barendrecht en de Belangenvereniging Scheidsrechters Betaald Voetbal (BSBV) Coaches on Tour (De Nationale G-voetbaldag).

Voorheen werd de Nationale G-voetbaldag georganiseerd in Barendrecht. Aan het toernooi namen iedere jaar zo’n 400 G-voetballers deel die allemaal in de échte tenues van clubs uit het betaald voetbal spelen en worden gecoacht door alle bekende trainers van de profclubs. Daarnaast waren ook de topscheidsrechters die wekelijks fluiten in de Eredivisie present. Sportiviteit, plezier, respect en gelijkwaardigheid staan hoog in het vaandel tijdens het G-voetbaltoernooi.

Het toernooi wordt net zoals nu Coaches on Tour onder andere mede mogelijk gemaakt door Fonds Gehandicaptensport.

Ontstaan Coaches on Tour

Helaas hebben wij het G-voetbaltoernooi in 2020 niet kunnen organiseren in verband met de Corona maatregelen. Omdat er ook in 2021 geen mogelijkheid was een feestelijke en sportieve voetbaldag te organiseren op één locatie, is er gekozen voor een alternatief. Zo is Coaches on Tour ontstaan.
Bekende (hoofd)trainers van de Betaald Voetbal Organisaties (BVO’s) uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie én de bondscoach van Jong Oranje gingen op bezoek bij 35 lokale amateurverenigingen. De trainers verzorgden daar een professionele training voor de G-voetballers. Zo’n 600 G-voetballers hebben de dag van hun leven gehad

Onderstaand is een sfeerimpressie te vinden van de training van Erwin van de Looi, bondscoach Jong Oranje.

Op diverse locaties in Nederland kregen G-voetballers professionele training van coaches uit het betaald voetbal. KNVB Media

Ook in 2022 is Coaches on Tour georganiseerd op 35 locaties in Nederland. Onderstaand is de after-movie van Coaches on Tour 2022 te vinden.

Coaches on Tour 2023 – 30ste editie

Dit jaar organiseren wij een Coaches on Tour in de zes verschillende KNVB-districten: Noord, Oost, West I, West II, Zuid I en Zuid II. Bovendien wordt er speciaal voor deze editie gevoetbald in een toernooivorm.

Coaches on Tour startte in 1993 als de G-voetbaldag in Barendrecht naar een idee van toenmalig directeur van de CBV, Jan Reker. In de loop der jaren groeide het evenement – waar coaches uit het betaald voetbal voor een dagje een G-voetbalteam onder hun hoede namen – uit tot een begrip in de Nederlandse voetbalwereld. In 2020 veranderde de opzet van één toernooidag op één plek naar verschillende activiteiten waarbij iedere coach een team uit de eigen regio opzocht. Op deze manier konden bijna twee keer zoveel G-voetballers voor een dagje ervaren hoe het is om een profvoetballer te zijn.

Tegelijkertijd schuilde de kracht van het oorspronkelijke idee van Jan Reker ook in de mogelijkheid om elkaar als voetbalwereld te kunnen ontmoeten. Daarom is er voor dit jubileum gekozen voor het beste van twee werelden: voor elke locatie nodigen we dit jaar meerdere G-teams uit de regio én meerdere coaches uit het betaald voetbal uit. Elke editie van Coaches on Tour vindt bovendien plaats op dezelfde dag.