Vera Pauw na elf mannen eerste vrouw met een oeuvreprijs

Tweede Rinus Michels Award voor Peter Bosz

De uitreiking van de Rinus Michels Awards op het Nationaal Voetbalcoach Congres georganiseerd door Coaches Betaald Voetbal en de KNVB op Papendal.(VLNR) Dick Lukkien, Vera Pauw, Suzanne Bakker en Peter Bosz. Foto Bart Hoogveld

ARNHEM – Peter Bosz is voor de tweede keer in zijn loopbaan winnaar geworden van de Rinus Michels Award. Zijn collega-trainers riepen hem uit tot de beste trainer van het seizoen 2023-2024, waarin hij met PSV landskampioen werd en een prachtige campagne in de Champions League afwerkte.
De award, een initiatief van het vakblad de voetbaltrainer, werd bij de algemene ledenvergadering van de Coaches Betaald Voetbal (CBV) op Papendal uitgereikt. Bosz volgt Arne Slot op, die de laatste twee keer voor zijn prestaties met Feyenoord de award ontving en net als Joseph Oosting (derde met FC Twente), Rogier Meijer (bekerfinale met NEC) en René Hake (Europees voetbal met Go Ahead) wel genomineerd was. Na de huidige CBV-voorzitter Guus Hiddink (twee keer) en Phillip Cocu (twee keer) is Bosz pas de derde trainer die in dienst van PSV beslag legde op de award. Die wordt sinds 2004 uitgereikt. Co Adriaanse was als trainer van AZ de eerste winnaar. Bosz won zijn eerste award na het seizoen 2016-2017, zijn debuutjaar bij Ajax. Dat jaar werd Ajax geen landskampioen, maar vooral geroemd om de speelwijze. Bovendien haalde de club de finale van de Europa League. Met PSV haalde Bosz deze keer met uitstekend voetbal wel een landstitel.

Dick Lukkien

Dick Lukkien legde voor de tweede keer in zijn loopbaan beslag op de Rinus Michels Award als beste coach van de Eerste divisie. Eerder werd hij door zijn vakbroeders onderscheiden omdat hij Emmen meteen na degradatie terugbracht naar de Eredivisie. Nu deed hij hetzelfde met FC Groningen, waar hij vorig seizoen hoofdtrainer werd.
Met zijn nieuwe club kende Lukkien een dramatische start. Het leidde ertoe dat hij besloot om in oktober het roer om te gooien en een verjonging door te voeren. Op de laatste speeldag leverde een spectaculaire inhaalrace alsnog promotie op. Peter Maes van kampioen van Willem II, Jean-Paul van Gastel van het gepromoveerde NAC en Michele Santoni en Bas Sibum van respectievelijk Dordrecht en Roda JC waren de andere genomineerden voor deze prijs.

Suzanne Bakker

Voor de eerste keer werd er ook een Rinus Michels Award uitgereikt voor de beste coach bij de vrouwen. Suzanne Bakker van Ajax bleef bij de verkiezing Joren Pot van FC Twente voor. Bakker kreeg al vrij vroeg in het seizoen te horen dat Ajax haar aflopende contract niet zou verlengen. Maar met de Amsterdamse club verraste ze door de groepsfase van de Champions League te overleven. Bovendien won ze met Ajax de KNVB-beker. waardoor ze toch nog met een tastbare prijs afscheid nam.

Vera Pauw

De grootste verrassing was misschien nog wel dat de 61-jarige Vera Pauw de oeuvreprijs ontving voor haar grote verdienste voor het vrouwenvoetbal. Ze sloot zich daarmee aan bij een illuster rijtje. Met Kees Rijvers, Piet de Visser, Wiel Coerver, Foppe de Haan, Leo Beenhakker, Louis van Gaal, Guus Hiddink, Johan Cruijff, Co Adriaanse, Dick Advocaat en Bert van Marwijk gingen elf mannen haar voor. 
De oeuvreprijs wordt niet elk jaar uitgereikt. Dat gebeurt alleen als De Voetbaltrainer en de CBV daar aanleiding toe zien. Vera Pauw is de pionier van het vrouwenvoetbal in Nederland. Ze beschikte als eerste vrouw over het hoogste trainersdiploma. Van 2004 tot 2010 was ze bondscoach. In die periode was ze voorvechtster voor de komst van de Eredivisie voor de vrouwen. 
Pauw fungeerde ook als bondscoach van Schotland, Rusland en Zuid-Afrika. Met Ierland slaagde ze erin kwalificatie af te dwingen voor het WK van 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland. Het was de eerste keer dat de Ierse vrouwen op een groot toernooi verschenen. Met twee nederlagen en een gelijkspel overleefde Ierland de groepsfase niet. Een ‘fundamenteel verschil van inzicht’ leidde niet veel later tot haar vertrek. Een paar speelsters van de Ierse ploeg beschuldigden Pauw van ongewenst gedrag. Zelf verklaarde ze als coach van Houston Dash een keer door een staflid met de dood bedreigd te zijn. Twee jaar geleden kwam Pauw naar buiten met de onthullingen dat ze als speelster en coach verkracht en seksueel misbruikt was door een trainer en twee topfunctionarissen in het Nederlandse topvoetbal. Daar had ze 35 jaar over gezwegen. Ze repte over ‘systematisch seksueel misbruik, machtsmisbruik, pesterijen, intimidatie, isolatie en framing’. Oud-voetbaltrainer Piet Buter dacht een van de beschuldigden te zijn. Hij bekende een affaire met Pauw, maar zou haar niet verkracht hebben.
Het stak Pauw dat het leek alsof haar naam door de KNVB uit de voetbalgeschiedenis was gewist. Met de oeuvreprijs krijgt ze erkenning voor haar werk als coach en haar enorme inzet voor het vrouwenvoetbal.