Terugblik Congres Jeugdvoetbal 2024

Afgelopen vrijdag, op 29 maart 2024, vond de tweede editie van het Congres Jeugdvoetbal plaats op Papendal. Het thema van het congres dat door Coaches Betaald Voetbal (CBV) en de KNVB werd georganiseerd, was ‘leren om duurzaam te presteren’. Er waren ruim 230 voetbalcoaches en Hoofden Opleiding aanwezig van zowel amateurverenigingen als jeugdopleidingen van een BVO.

Voetbal gaat om winnen en presteren, maar in het jeugdvoetbal is ook steeds meer aandacht voor leren en ontwikkelen. Voor een voetbalcoach is het de kunst om een goede balans te vinden tussen enerzijds resultaat behalen in wedstrijden en anderzijds het leer- en ontwikkelaspect.

Hoe kunnen die twee aspecten nou op een duurzame manier hand in hand gaan? Hoe ga je als voetbalcoach om met deze soms (ogenschijnlijk) tegenstrijdige belangen? Welke accenten leg je waar en wanneer gedurende een seizoen? Hoe kun je een optimaal klimaat creëren waarin spelers leren om überhaupt te kunnen presteren? Tijdens het Congres Jeugdvoetbal kwamen tal van sprekers langs om de voetbalcoaches en Hoofden Opleiding mee te nemen in zulke vraagstukken.

Workshops

Zo vertelde Bas van Baar (Hoofd Voetbalontwikkeling bij de FC Twente/Heracles Academie) in het plenaire deel over de visie van de academie op het gebied van voetbal, voetbal leren en coachontwikkeling. Daarna konden de voetbalcoaches en Hoofden Opleiding twee van de acht aangeboden workshops kiezen. Een greep uit de opties: Stefan Hoogsteder (Coördinator nationale jeugdteams vrouwen bij de KNVB) behandelde de speelwijze van de Jong OranjeLeeuwinnen als vertrekpunt voor de tactische periodisering van de opleidingsteams vanaf de O16, N.E.C. Nijmegen vertelde over ‘De ontwikkeling van het jonge kind in de opleiding van N.E.C. als voorbereiding op een leven in de topsport’ en de FC Utrecht Academie lichtte toe hoe ontwikkelen en presteren in hun topsportcultuur hand in hand gaan.

Een overzicht van alle sprekers die aanwezig waren en hun onderwerpen vind je in dit document.

Rond de klok van 21.00 uur zat het Congres Jeugdvoetbal erop. Met een hoop nieuwe informatie én drie licentiepunten keerden de aanwezigen huiswaarts. Op naar de editie van volgend jaar!