In memoriam Kees Rijvers (97)

Streng doch rechtvaardig, maar vooral een warm mens

Er is een groot mens heengegaan. Dat was hij als voetballer, als trainer, maar vooral als steun en toeverlaat van een gouden generatie voetballers. Kees Rijvers, die 97 jaar werd, was een voorbeeld voor velen.

Bij de CBV heeft hij altijd een speciaal plekje gehad, mede omdat hij als eerste de prestigieuze Rinus Michels Oeuvre Award in ontvangst mocht nemen. De naamgever reikte deze in 2004 hoogstpersoonlijk aan hem uit. Kees Rijvers beet het spits af. Hierna ontvingen nog tien trainers deze prijs: Piet de Visser, Wiel Coerver, Foppe de Haan, Leo Beenhakker, Louis van Gaal, Guus Hiddink, Johan Cruijff, Co Adriaanse, Dick Advocaat en Bert van Marwijk. Een illuster rijtje.

De meesten van ons kennen Kees Rijvers als toptrainer, maar zijn carrière als voetballer was net zo goed bijzonder. Op 17-jarige leeftijd debuteerde hij in het eerste van NAC. In de zes seizoenen die hij voor de club speelde, verwierf hij naam en faam als linksbinnen en behaalde hij de status van international. In totaal speelde hij 33 keer in Oranje. Daarin scoorde hij tien keer. Met Abe Lenstra en Faas Wilkes vormde Rijvers het ‘gouden binnentrio’.

In 1950 verruilde hij Nederland voor het Franse AS Saint-Étienne. Door die overstap werd hij fulltime professional en dat was in die tijd bijzonder voor een Nederlandse voetballer. Met deze club pakte hij in 1957 het landskampioenschap en werd hij verkozen tot Speler van het Jaar in Frankrijk. Rijvers kwam later nog uit voor Feyenoord en sloot zijn actieve loopbaan in 1963 af bij NAC.

Als trainer was hij bij zowel FC Twente (van 1966 tot 1972) als PSV (van 1972 tot 1980) de grondlegger van grote successen. PSV leidde hij in 1975 naar het eerste landskampioenschap sinds 1963. Ook in de seizoenen 1975/1976 en 1977/1978 werd dat team onder zijn leiding landskampioen. Daarnaast won Rijvers met PSV in 1974 en 1976 de KNVB-beker. In 1978 gidste hij de Eindhovenaren naar de UEFA Cup-winst.

Van 1982 tot en met 1984 was hij bondscoach van het Nederlands elftal. Gedenkwaardig was de wedstrijd van Spanje tegen Malta, die eindigde in 12-1, waardoor Nederland zich niet kwalificeerde voor het EK. In 1986 keerde Rijvers als technisch directeur terug bij FC Twente, waar hij samenwerkte met hoofdtrainer Theo Vonk. Drie jaar later werd hij technisch coördinator bij PSV.

Kees Rijvers was een pionier die het Nederlandse voetbal tot grote hoogte liet stijgen. Hij was streng doch rechtvaardig en hamerde als trainer op discipline, maar wie destijds onder zijn leiding voetbalde, herinnert zich Rijvers vooral als een warm mens met een hoge gunfactor.

De CBV wenst zijn vrouw, kinderen, kleinkinderen, overige familie en vrienden veel sterkte met dit verlies. Voorafgaand aan alle duels in het betaald voetbal wordt komend weekend een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan Kees Rijvers.