Terugkeer G-voetbal ontroert BVV Barendrecht

BARENDRECHT – BVV Barendrecht fungeerde dertig jaar geleden als de bakermat van het G-voetbal. De club onder de rook van Rotterdam was daarna jarenlang in augustus de gastheer van een gigadag voor G-voetbalteams, die er een betaalde club vertegenwoordigden. De uitbraak van het coronavirus maakte een einde aan die traditie.

Jan Reker wilde begin jaren negentig als directeur van de belangenvereniging voor Coaches Betaald Voetbal (CBV) G-voetballers een dag laten voelen wat het is om profvoetballer te zijn, onder leiding van bekende scheidsrechters wedstrijden te spelen en een topcoach op de bank te hebben. Dat idee kreeg in Barendrecht voor het eerst zijn beslag.

Daar waren ze woensdag dolgelukkig met de terugkeer van de G-voetballers. De contacten tussen de talloze vrijwilligers en de spelers waren blijven bestaan. Het evenement had veel weg van een reünie voor oude bekenden.

Tony Schippers bekende dat ze er enorm naar uitgekeken had. Al bijna dertig jaar staat ze achter de bar bij Barendrecht. De enorme blijdschap die zo kenmerkend is voor het G-voetbal had ze enorm gemist. ,,Na een nederlaag zie je even sippe gezichten. Maar dat is zo weer voorbij”, zegt Schippers.

Die heeft op een normale zaterdag handenvol werk om de kleedkamers weer op orde te krijgen. ,,Ook daarin onderscheiden de G-voetballers zich. Er blijft niks liggen. Daar kunnen de reguliere voetballers nog een voorbeeld aan nemen”, zegt ze. Dat er voor de kleinere uitvoering van wat eens een voetbaldag was geschrapt moest worden in het aantal vrijwilligers dat zich aanmeldde zegt genoeg over de populariteit.

In Barendrecht waren ADO Den Haag, Sparta, Feyenoord, Excelsior en FC Dordrecht vertegenwoordigd. Maar de meeste belangstelling ging uit naar Ronald Koeman. Een paar dagen na het optreden met Oranje aan de Lansdowne Road in Dublin was hij dit keer het middelpunt van een voetbalfeest. Of de Oranje-selectie die ook meedeed aan het G-toernooi in een 5-3-2 of 4-3-3 formatie speelde, deed er niet toe.

Voor Koeman voelde de gang naar Barendrecht heel vertrouwd. Als trainer van Feyenoord en Ajax en in zijn vorige periode als bondscoach was hij er al eens geweest. ,,Barendrecht is dé locatie voor het G-toernooi”, zei Koeman, die met alle teams op de foto ging en ook nogal wat individuele verzoeken inwilligde.

Het evenement legde nog eens het accent op de hoofd- en bijzaken in het leven. ,,Je beseft hier eens te meer dat gezondheid het allerbelangrijkste is”, zei Koeman. ,,Het is goed dat je bij dit evenement of bij activiteiten voor de Johan Cruyff Foundation geconfronteerd wordt met mensen die ondanks allerlei beperkingen toch heel veel plezier halen uit de dingen die ze doen. Het is die enorme blijdschap en dankbaarheid van die mensen die blijft hangen. Die onbevangenheid. Dat neem je mee naar huis. Daar krijg je veel energie van.”

Behalve Koeman was Danny Makkelie present in Barendrecht. Hij reikte na afloop de prijzen uit. ,,Superfanatiek”, zo omschrijft hij de G-voetballers, terwijl hij natuurlijk de kaarten op zak hield. ,,Natuurlijk hanteer je aangepaste regels. Maar ik heb ook al vlijmscherpe tackles gezien waar ze verbaal flink op reageren. Dat is maar even. Het is geweldig om dit te mogen doen.”

Van Michel Verhaar uit Delft zal Makkelie geen last hebben. Die draagt deze avond het shirt van ADO Den Haag. Ondanks een 1-0 nederlaag is hij heel tevreden. Trainer Regillio Vrede  heeft hem net een groot compliment gegeven. ,,Ik had de opdracht om gaten dicht te lopen. Dat heb ik heel goed gedaan”, zegt hij. Verhaar zat eerst op hockey maar is blij dat hij de overstap naar het voetbal heeft gemaakt. Het G-toernooi staat elk jaar roodomrand in zijn agenda. Dat zal voor de 31e editie niet anders zijn.