Coaches Betaald Voetbal viert jubileumeditie Coaches on Tour met zes toernooien tegelijkertijd

Op woensdag 13 september vindt er in alle zes KNVB-districten in ons land een G-voetbaltoernooi plaats van 17.00 tot 20.00 uur. Bij elk toernooi nemen selecties van G-voetballers het tegen elkaar op onder het toeziend oog van coaches uit het betaald voetbal. De unieke opzet met zes toernooien is gekozen vanwege het dertig jaar jubileum van Coaches on Tour, een maatschappelijk initiatief van Coaches Betaald voetbal.

De toernooien vinden plaats bij BVV Barendrecht, OJC Rosmalen, SV Meteoor, Rohda Raalte, SV Heythuysen en Oranje Nassau Roden. Bij iedere club is een afvaardiging van de technische staf van een aantal betaald voetbalorganisaties aanwezig. Bovendien worden de wedstrijden deels gefloten door scheidsrechters uit het betaald voetbal.

De indeling per club is daarbij als volgt:

BVV Barendrecht
ADO Den Haag, Excelsior, Sparta, Feyenoord, Jong Oranje en FC Dordrecht.

OJC Rosmalen
PSV, NAC, RKC, Willem II, FC Den Bosch, Top Oss, Helmond Sport en FC Eindhoven.

SV Meteoor
Ajax, AZ, Telstar, FC Volendam, Almere City en FC Utrecht.

SV Heythuysen
Roda JC, MVV, Fortuna Sittard en VVV-Venlo.

Rohda Raalte
De Graafschap, Vitesse, NEC, FC Twente, Heracles Almelo, PEC Zwolle en Go Ahead Eagles.

ONR
FC Groningen, SC Heerenveen, SC Cambuur en FC Emmen.

Jan Reker

Coaches on Tour startte in 1993 als G-voetbaltoernooi in Barendrecht naar een idee van Jan Reker, toenmalig directeur van de Coaches Betaald Voetbal. De gedachtegang om coaches uit het betaald voetbal bij elkaar te halen op het sportcomplex van BVV Barendrecht en voor één middag een team van G-voetballers te laten trainen, sloeg aan. In de jaren daarna groeide het ‘Barendrechttoernooi’ uit tot een begrip in het Nederlands voetbal.

Vanwege corona – in de periode dat evenementen met grote groepen niet mogelijk waren – werd er in 2021 uitgeweken naar een andere opzet. In plaats van de samenkomst in Barendrecht werd er gekozen voor een individueel bezoek van de trainers uit het betaald voetbal aan een amateurclub in de eigen regio met een G-team. En zoals wel vaker in het voetbal, kwam ook hier de aloude wet van Johan Cruijff – ieder nadeel heeft zijn voordeel – om de hoek kijken. De nieuwe opzet, genaamd Coaches on Tour, zorgde er namelijk voor dat een veel grotere groep van G-voetballers kon deelnemen aan een training onder leiding van een coach uit het betaald voetbal.

Terugblik op een zeer geslaagde Coaches on Tour 2022

Ontmoeting

Tegelijkertijd zat de oorspronkelijke kracht van het ‘Barendrecht-toernooi’ ook altijd in de ontmoeting die er plaats kon vinden. Allereerst tussen de op het eerst oog botsende werelden van het zakelijke betaald voetbal en de ongedwongen levensinsteek van de G-voetballers, die elkaar wonderwel goed wisten te vinden. En in het verlengde daarvan het onderlinge contact tussen de coaches uit het betaald voetbal buiten de hectiek van wedstrijddagen om. Voor de jubileumeditie van 2023 wordt er daarom gekozen voor een mix van ‘Barendrecht’ en Coaches on Tour: door de spreiding van de events over zes locaties kunnen veel G-voetballers in de eigen regio deelnemen aan het toernooi en coaches kunnen ook elkaar op kleine schaal ontmoeten.

Coaches on Tour 2023 – de zes districten editie – is een initiatief van Coaches Betaald Voetbal, de vakorganisatie en belangenbehartiger voor alle technische functies binnen het betaald voetbal in Nederlands voetbal. Het initiatief komt tot stand in samenwerking met Fonds Gehandicaptensport, de BSBV (Belangenvereniging Scheidsrechters Betaald Voetbal) en de KNVB.