Symposium ‘Toekomst Nederlands Voetbal’

Op woensdag 1 februari organiseerden de CBV en de KNVB het symposium ‘Toekomst Nederlands Voetbal’. Met de trainer/coaches, hoofden opleiding en technisch directeuren van de betaald voetbalorganisaties (BVO’s) werd gezamenlijk nagedacht en gesproken over voetbalinhoudelijke ontwikkelingen.

De bezoekers werden welkom geheten door Aloys Wijnker, manager top jeugdvoetbal KNVB. Hij benadrukte hierbij de gezamenlijke verantwoordelijkheid om het betaald voetbal naar een hoger niveau te tillen en daarmee het belang om kennis te delen, wat het doel is van het symposium.

Samenwerking

Lennard van Ruiven, directeur voetbalontwikkeling KNVB, liet de aanwezigen zien hoe het voetbal in het hart van de KNVB-organisatie is verankerd en dat het betaald voetbal naar een hoger niveau brengen een strategische pijler van de bond is: “Op dit symposium is de top van het betaald voetbal aanwezig maar nog veel meer personen en afdelingen zijn met dit onderwerp bezig, bijvoorbeeld om zoveel mogelijk talenten te laten doorstromen naar de top. Om de aanwas van potentiële topvoetballers zo groot mogelijk te houden, mogen op de route van de pupillen naar het eerste elftal geen talenten tussen de wal en het schip vallen. Ook hiervoor blijft een goede samenwerking tussen de KNVB, het amateurvoetbal en het betaald voetbal van groot belang.”

Nigel de Jong is drie weken geleden begonnen in de functie van directeur topvoetbal KNVB. Sindsdien heeft hij met veel personen kennisgemaakt, is naar veel wedstrijden geweest en heeft met verschillende technisch directeuren gesproken. “Uiteindelijk willen wij allemaal het beste voor het Nederlands voetbal en de lat hoog leggen. En ‘wij’ betekent de KNVB en clubs. De communicatie lijnen moeten daarom kort zijn. Het ultieme doel is dat het voetbal altijd centraal staat.”

Verdedigen

Bondscoach Ronald Koeman sprak over de functie van het verdedigen. In Nederland is de visie hierop veranderd, er is meer waardering voor gekomen. De basis moet zijn dat het team te allen tijde goed staat: “Ook met minder kwaliteit kun je best succesvol zijn, als je het maar goed neerzet. Soms moet je zelfs de nadruk op de verdediging leggen om het gewenste resultaat te kunnen behalen. Maar je bent altijd ook afhankelijk van het type spelers waarover je beschikt.”

“Spelers zijn fysiek sterker en fitter dan vroeger. Er wordt ook meer van ze gevraagd, maar aan de andere kant kunnen we ook nog steeds dingen verbeteren. Intensiteit is daarbij belangrijk, in het aanvallen, het verdedigen en het druk zetten. Verdedigen begint bij balverlies al voorin. Voorin druk zetten hoort bij het hedendaagse voetbal”, aldus Koeman.

Vervolgens konden bezoekers van het symposium ‘Toekomst Nederlands Voetbal’ kiezen uit drie parallelsessies: keeperstrainers Patrick Lodewijks (Nederlands Elftal), Erskine Schoenmakers (Oranje Leeuwinnen) en Khalid Benlahsen (Feyenoord) spraken (uiteraard) over het keepersvak, hoofdredacteur Voetbal International Pieter Zwart en (assistent) bondscoaches van de jeugdelftallen lichtte de laatste trends in het voetbal toe en Andreas Steiert, hoofd opleidingen bij SC Freiburg, gaf zijn visie op het belang van het opleiden van spelers.

Aanvallen

Peter Bosz, voormalig hoofdcoach van onder meer Ajax, Olympique Lyonnais en Borussia Dortmund, sloot het symposium af door te focussen op het aanvallen: “Winnen is voor mij niet voldoende. Je wil winnen op een aantrekkelijke manier en voor mij is dat met aanvallend voetbal en door dominant te spelen. Met lef en durf, maar dan moet je ook accepteren dat het soms niet goed gaat.”

Ook in zijn verhaal werd het zetten van hoge druk en de restverdediging benadrukt.