Coaches on Tour waardig alternatief voor traditionele G-dag (incl. Aftermovie)

Het evenement is tegenwoordig in een ander jasje gegoten. Maar de ruim zevenhonderd G-voetballers, die door de KNVB met hun club aan een betaaldvoetbalorganisatie werden gekoppeld, beleefden de avond van hun leven. Qua beleving is ‘Coaches on Tour’ voor de voetballers een doorslaand succes.
Het was voor de 29e keer dat de BVO’s zich inzetten voor de G-voetballers. Het initiatief daartoe werd indertijd genomen door bondscoach Louis van Gaal. Dat leidde tot de jaarlijkse dag voor de G-voetballers in Barendrecht. De corona-pandemie leidde tot improvisatie. Sindsdien komen de coaches van betaalde clubs met hun staf naar de G-voetballers toe.

Jack de Gier, de hoofdtrainer van FC Den Bosch, maakte een keer of tien de G-dag in Barendrecht mee. ,,Voor ons was dat leuker omdat je je met je vakgenoten inzet om die mensen een geweldige dag te bezorgen. In het shirt van je club spelen ze een toernooi tegen andere BVO’s. De emoties die daarbij loskomen vond ik geweldig om te zien.”

Het nadeel van de dag was dat het aantal deelnemers  beperkt bleef tot ongeveer vierhonderd en dat er voor een aantal teams een lange reis aan het evenement vooraf ging. Met Coaches on Tour kunnen veel meer voetballers bereikt worden. Het enthousiasme bij de deelnemers is er niet minder om.
Zo stapte Marcus Schepers vol trots het kunstgras in de Vliert op om een training van de technische staf van FC Den Bosch te ondergaan. Op verzoek van Emplina had de Brabantse club het evenement naar het stadion verplaatst. Die ambiance maakte veel meer indruk op het team dan het eigen complex.
Schepers, een fanatiek supporter van FC Den Bosch, vond het geweldig om een training van  Jack de Gier te kunnen ondergaan. Hij noemde het een hoogtepunt. ,,Samen dan met de wedstrijd die ik in het verleden in het stadion van Excelsior speelde”, zegt hij. ,,Daarvoor moest ik een contract ondertekenen om vervolgens RKC Waalwijk te vertegenwoordigen. Dat is toch eredivisie hè.”

De doelman van het G-team van Emplina heeft volop ambities. Bij de trainingsavond in de Vliert was niet te merken dat zijn zicht beperkt is tot vijf procent. Bij de afwerkoefeningen en het afsluitende partijspel lag hij geregeld in de goede hoek. De in het oranje gehulde doelman was met zijn club al twee keer kampioen geworden en had vorig jaar al eens een G-toernooi gewonnen.

De Gier had het team een uitdagende training voorgeschoteld met dribbels, schijnbewegingen en afwerken op het doel. De staf van FC Den Bosch genoot intens van de enorme passie waarmee de G-voetballers de oefenstof uitvoerden. ,,Dan kun je het wel over het evenement in Barendrecht hebben. Het gaat toch om al die lachende gezichten die je ook bij het evenement in deze vorm ziet.”

FC Den Bosch had er enorm veel tijd ingestoken. Zo beleefde twee dagen voor de training van Emplina in het stadion het Special Soccer Toernooi zijn tweede editie. Daar kregen ook nog eens honderdvijftig G-voetballers uit de regio de gelegenheid om zich te manifesteren. Elf clubs uit de regio waren ervoor uitgenodigd. Die kregen elk twee spelers uit de A-selectie van FC Den Bosch als begeleiders. Indien nodig trapten die zelfs een balletje mee.

Ondanks de voortdurende regen en de concurrentie van wedstrijden als AZ – Ajax en PSV – Feyenoord werd het een geweldig evenement op Super Sunday. Met Emplina, dat ondersteund werd door de spelers Victor van den Bogert en Dylan Ryan als winnaar. De winnaars in de Bossche regio waren eigenlijk alle G-voetballers. Door aan ‘Coaches on Tour’ een toernooi te koppelen beleefden een veel groter aantal G-voetballers een geweldige dag. En daar is het toch allemaal om te doen.

Tekst: Wilber Hack