Betaald Voetbalcoaches bezoeken G-voetbalteam in de regio namens Coaches on Tour

Via trainingen in de regio bereiken de ‘Coaches on Tour’ meer G-voetballers. – Foto: KNVB Media

In de week van 19 tot en 23 september verzorgen trainers van de clubs uit de Eredivisie en Eerste Divisie een training voor een G-voetbalteam van een amateurclub in de eigen regio. Dit doen ze in het kader van Coaches on Tour, het initiatief van Coaches Betaald Voetbal (CBV) dat voorheen bekend stond als de G-voetbaldag in Barendrecht.

De G-voetbaldag in Barendrecht startte in 1993 naar een idee van de toenmalig directeur van de CBV, Jan Reker. Zijn gedachtegang was even ontroerend als effectief: laat een G-voetbalteam voor een dagje voelen hoe het is om een profvoetballer te zijn. Compleet met de echte tenues, officiële scheidsrechters én de begeleiding van een beroemde voetbalcoach. In de uitwerking van het idee ontstond er jaarlijks een mooie kruisbestuiving tussen twee belevingswerelden.

De G-voetballers werden in het zonnetje gezet en de coaches uit het betaald voetbal konden een middag aan de slag met een unieke, ontwapenende spelersgroep. Door de jaren heen hebben zo’n beetje alle grote namen uit de Nederlandse voetbalwereld medewerking verleend. Van Louis van Gaal tot Guus Hiddink, van Willem van Hanegem tot Leo Beenhakker.

Meer G-voetballers bereikt

In 2020 kon de voetbaldag vanwege corona helaas niet doorgaan, maar in 2021 werd een alternatief bedacht. In plaats van alle betaald voetbalcoaches naar Barendrecht te halen, werd de trainers gevraagd om een G-voetbalteam bij een vereniging in de eigen regio te bezoeken. Dit gebeurde onder de noemer ‘Coaches on Tour’. Een oplossing uit nood geboren, maar in de uitwerking daarvan bleek dat er op deze manier veel meer G-voetballers bereikt konden worden.

Ook dit jaar is er daarom gekozen voor een Coaches on Tour editie van het CBV evenement. Alle betaald voetbalclubs en de staf van Jong Oranje verlenen hun medewerking. Bovendien vaardigen veel clubs ook nog eens de eigen hoofdtrainer af voor de speciale trainingssessie. De meeste clubs bezoeken daarbij tussen 19 en 23 september een G-voetbalteam in de regio. In sommige gevallen draait de club de happening om. Bijvoorbeeld Excelsior Rotterdam, sc Heerenveen, PEC Zwolle en Heracles Almelo verwelkomen het G-team namelijk in het eigen stadion.

Samenwerking

Coaches on Tour is een evenement van Coaches Betaald Voetbal, de vakvereniging en belangenbehartiger voor alle technische functies binnen het betaald voetbal. Het initiatief komt tot stand in samenwerking met de KNVB, Fonds Gehandicaptensport en de BSBV, de Belangenvereniging Scheidsrechters Betaald Voetbal.