Bert van Marwijk maakt elftal trainers met oeuvreprijs vol

Galadiner en awards aan slot van verlengd jubileumjaar

De festiviteiten rondom het 25-jarig bestaan van de vakvereniging voor Coaches Betaald Voetbal (CBV) zitten er op. Door de corona-uitbraak was er een uitloop van een jaar nodig om eindelijk bij een galadiner met elkaar rond de tafel te zitten. De daaraan gekoppelde uitreiking van de Rinus Michels Awards voor het seizoen 2021-2022 maakte het slotevenement in Bilderberg hotel ’t Speulderbos tot een enorm succes.

Bert van Marwijk maakte het elftal vol van trainers die over een oeuvreprijs beschikken. Een prachtige bekroning voor de carrière van de man die Feyenoord de UEFA-cup bezorgde en met Oranje zilver won op het WK van 2010 in Zuid-Afrika. Met die verloren finale heeft hij het twaalf jaar later nog steeds moeilijk, zo liet hij merken.

Toch overheerste de tevredenheid bij  de man die als bondscoach van de Verenigde Arabische Emiraten zijn loopbaan afsloot. De winnaar van de oeuvreprijs mag zelf bepalen wie de trofee uit komt reiken. Van Marwijk koos voor Jorien van den Herik, de charismatische voorzitter uit zijn Feyenoord-tijd. Met Paul Boels (Fortuna Sittard) en Henk Kessler (KNVB) noemde de onderscheiden coach nog twee grote bestuursleden die hij enorm respecteert.

Van Marwijk betrad als laatste het podium om zijn onderscheiding in ontvangst te nemen. Daar had voorzitter Guus Hiddink van de CBV met een prachtige speech eerder de toon gezet voor de avond. Aan de hand van filmpjes en interviews werd de historie van de CBV belicht met als belangrijkste conclusie dat er eigenlijk veel langer een vakvereniging had moeten zijn.

Daarna werd overgegaan tot de uitreiking van de Rinus Michels Awards voor trainers die in de eerste divisie werkten. Wim Jonk (Volendam), Rob Penders (Eindhoven), Dick Lukkien (Emmen) en Marinus Dijkhuizen (Excelsior) waren de genomineerden, die elkaar niet veel ontliepen.

Dick Lukkien, in 2018 al een keer genomineerd, legde beslag op de award. Hij was er zeer blij mee, vooral ook omdat de manier van voetballen wordt meegewogen. De trainer die Emmen meteen weer terugbracht naar de eredivisie liet voorzitter Ronald Lubbers die hem in moeilijke tijden steunde nadrukkelijk delen in de eer. Zo kreeg de prijs voor Emmen een symbolische waarde met als boodschap dat het vertrouwen in elkaar bewaren ook heel lonend kan zijn.

Bij de verkiezing voor de beste trainer van de eredivisie hield Arne Slot onder anderen Erik ten Hag achter zich, die al drie keer had gewonnen. Voor de trainer van Feyenoord was het geen uitgemaakte zaak dat hij de trofee in handen zou krijgen toen hij het podium betrad. Ron Jans had met FC Twente bovengemiddeld gepresteerd. Kees van Wonderen en Joseph Oosting hielden Go Ahead Eagles en RKC Waalwijk overtuigend in de eredivisie.

Slot hield een toespraak die helemaal bij het karakter van de avond paste. Op weg naar Garderen stonden de viaducten vol. Hij had niet verwacht dat de Award zoveel los zou maken. Maar bij het derde viaduct was hij er achter dat die belangstelling de TT van Assen betrof. ,,Ik haal deze prijs op en ben er heel trots op”, zei Slot, die Feyenoord naar de finale van de Conference League loodste. ,,Maar bijzondere prestaties worden altijd geleverd door de spelers. En ik moet natuurlijk ook mijn staf noemen.”

Met Evgeniy Levchenko als speciale gast was er voor elke gang van het diner ruimte voor reflectie. Jan Reker, de grote initiator van de CBV, was de man die altijd in oplossingen dacht. Sef Vergoossen belichtte ook nog eens de geschiedenis en gaf een boodschap mee. Er is volgens hem veel bereikt, maar er is vooral nog heel veel dat beter moet en beter kan. Die doelstelling gaf hij nadrukkelijk mee. 

Tekst: Wilber Hack
Foto’s: Pim Ras