Formule 1ste Nationale Voetbaltrainerscongres op Papendal doorslaand succes

Nuttige en ook vermakelijke dag voor topvoetbal en voetbal in de breedte

ARNHEM – Het samen opzetten van een congres voor voetbaltrainers door de KNVB en de CBV, de vakvereniging voor coaches betaald voetbal, is een gouden zet gebleken. Ruim 550 coaches uit het betaalde- en amateurvoetbal beleefden een aangename en nuttige dag op sportcentrum Papendal.

Niet alleen de lezingen van topcoaches als Giovanni van Bronckhorst, Martijn Reuser, Phillip Cocu, Dwight Lodeweges, Stijn Vreven, Willem Weijs en Guus Hiddink waren boeiend. Ook de twaalf workshops, verdeeld over twee ronden, voldeden aan een behoefte. Vitesse zorgde voor een demonstratie-training op het eigen complex. Er waren ook workshops over bijvoorbeeld het trainen op het nemen van vrije trappen en het vrouwenvoetbal. Art Langeler, tegenwoordig bondscoach van Curaçao en adviseer bij FC Groningen, gaf zijn persoonlijke visie op de toekomst van het amateurvoetbal. Hij verwacht fusies om de krachten te bundelen en fulltime-functies voor trainers bij die grote verenigingen.

Langeler combineerde die toekomstvisie met verhalen over wat hij de afgelopen maand bij Curaçao meemaakte. Hij vertelde over de onmogelijke reis die hij met zijn selectie van Honduras naar Canada moest maken. Die nam bijna 24 uur in beslag en er waren de nodige tussenstops in opgenomen. Uitgeput arriveerden de spelers in Vancouver om daar in de Nations League kansloos met 4-0 onderuit te gaan tegen de WK-deelnemer. Als hij in september teruggaat voor de volgende interlandreeks zal Langeler nauwgezet in de gaten houden dat er geen onlogische dingen meer gebeuren. Dat grotere landen een voordeel hebben bij het samenstellen van het speelschema is nou eenmaal een gegeven. Daar zal de bondscoach mee moeten leven.

De combinatie van ‘leerstof’ met ervaringen uit de eigen praktijk maakten de workshops voor iedereen toegankelijk. Er was veel lof voor de opzet van het congres. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat KNVB en de CBV zich lieten inspireren door een nationaal congres voor coaches in allerlei takken van sport dat twee jaar eerder werd gehouden. Dat de CBV in Zeist bij de KNVB is ingetrokken vergemakkelijkte de contacten om voor dit evenement samen op te trekken.

CBV-voorzitter Guus Hiddink en KNVB-directeur Marianne van Leeuwen verrichtten gezamenlijk de aftrap in de grote zaal van het sportcentrum. De bestuursfunctie voelde voor Hiddink nog wat onwennig. Dat hij het startsein mocht geven voor evenement waarbij het toch vooral om de praktijk draaide sprak hem enorm aan. In zijn tijd mocht Hiddink pas op zijn twaalfde lid worden van een voetbalclub. Hij benadrukte het grote belang van de trainers die hij in de beginperiode kreeg. Daar is de liefde voor het vak ontstaan.
Nog steeds is het volgens Hiddink dé uitdaging om talenten te herkennen en de manier te vinden om die verder te ontwikkelen. De workshops konden daar een handje bij helpen. KNVB-directeur Van Leeuwen merkte in haar eerste maanden hoezeer het voetbal leeft en dat de voetbalbond ook geregeld het mikpunt is van kritiek. Daar moest ze wel aan wennen. Van Hiddink kreeg ze nog wat raadgevingen over de manier waarop ze het beste met die kritiek om kan gaan.

Nu een technisch directeur nog ontbreekt is Van Leeuwen nauw betrokken bij de voorbereidingen voor het WK eind van het jaar in Qatar. Ze onderstreepte het belang voor de uitstraling van het Nederlandse voetbal dat daar top gepresteerd wordt. Maar ze wees ook op de maatschappelijke functie van de KNVB. Het WK zal pas geslaagd zijn als de voetbalbond zich ook op dat vlak kan laten gelden in Qatar.

Henk Fraser was de enige trainer die in de grote zaal al zijn vakgenoten toesprak. Hij deed dat op zijn manier: eerlijk en ontwapenend. Zo vertelde hij dat het hem nogal wat moeite had gekost om afscheid te nemen van Oranje. Fraser, die pas na een aarzeling omdat hij eerst met zijn vader wilde overleggen ‘ja’ zei tegen het verzoek van Louis van Gaal om een van diens assistenten te worden, beleefde er een leerzame periode. Wat hij vooral geleerd had van de bondscoach? Dat ‘less is more’ op het trainingsveld. De enorme kracht van Van Gaal om bij trainingen veel zaken weg te laten en  ‘to the point’ te komen.

Als trainer ziet Fraser zich niet als een natuurtalent. Hij fungeerde jarenlang als jeugdtrainer en kreeg het vak door praktijkervaring zo geleidelijk onder de knie. Met het nauwgezet uitstippelen van een carrière houdt hij zich niet meer bezig. ‘Als je  goed werk aflevert, dan komt er altijd wel een goede club die interesse toont”, zei Fraser, die er net zijn eerste officiële werkdag bij FC Utrecht op had zitten.
Hij blikte terug op zijn voortijdige vertrek bij Sparta, waar hij solidair was met zijn ontslagen assistent Aleksandar Rankovic. Op die heftige beslissing wilde hij niet meer ingaan. Fraser zei geen rancune meer te voelen en had enorm veel waardering voor de manier waarop de spelersgroep en zijn opvolger Maurice Steijn met zijn staf de plek in de eredivisie hadden veilig gesteld. ,,Door hun inspanningen ben ik nog steeds nooit gedegradeerd. Ze hebben het veel beter gedaan dan ik berekend had. Sparta is nog steeds de club waar ik later met mijn kleinkinderen naartoe wil gaan.”

Met zijn uitspraken zorgde Fraser voor een prachtige ouverture. In de trainerswereld ben je niet alleen elkaars concurrenten, maar zul je ook veel samen moeten doen. Je moet er bijvoorbeeld samen de schouders onder zetten om het voetbal naar een hoger niveau te tillen. Dat de kwaliteit van de trainers in de breedte toeneemt is van het grootste belang. Dat maakte het congres met workshops zo nuttig.
Dat trainers later aan konden schuiven voor een meeting met de toppers in hun vakgebied was een al even prachtige apotheose. Voor de bijeenkomst met Giovanni van Bronckhorst moesten extra stoelen aangesleept worden. Stijn Vreven was als laatste klaar. Daar was het slotgedeelte vraag en antwoord. En wat is er nuttiger dan een vraag te kunnen stellen aan een ervaren trainer, die daar uitgebreid op in wil gaan.

Tekst: Wilber Hack
Foto’s: Bart Hoogveld