Uitgangspunten en regels trainerslicenties & licentiepunten vanaf 1 juli 2021

De uitstelperiode / dispensatieregeling i.v.m. COVID-19 (waar het gaat om de licentieplicht) loopt op 1 juli 2021 af. Trainer-coaches hebben hiermee een jaar extra tijd gehad om ervoor te zorgen dat zijn/haar trainerslicentie op orde is.

Hieronder tref je alle informatie waar je als gelicenseerde trainer-coach weet van moet hebben:

Trainerslicenties
 • Een trainerslicentie ontvang je/kun je aanvragen als je in het bezit bent van een door de KNVB erkend diploma.
 • Trainer-coaches die een UEFA C (Youth) opleiding afronden krijgen direct (en automatisch) een (UEFA C) trainerslicentie voor de periode van 3 jaar. Trainer-coaches die een UEFA B (Youth), UEFA A (Youth) of UEFA Pro opleiding afronden dienen zelf een trainerslicentie aan te vragen bij de KNVB.
  Wanneer een trainer-coach dit binnen 3 jaar doet, is het niet nodig om 15 punten te overleggen. Wanneer een trainer-coach dit na 3 jaar doet, dan moeten 15 licentiepunten overlegd worden.
 • Trainer-coaches die vóór 1 juli 2019 een trainerslicentie hebben aangevraagd hebben een trainerslicentie die 5 jaar geldig is (met uitzondering van UEFA Pro gelicenseerde trainer-coaches). Trainer-coaches die na 1 juli 2019 een trainerslicentie hebben aangevraagd hebben een trainerslicentie die 3 jaar geldig is.
 • Om een trainerslicentie te verlengen moet een trainer-coach minimaal 15 licentiepunten overleggen aan de KNVB. Wanneer een trainer-coach zijn/haar trainerslicentie direct verlengt tellen alle licentiepunten die behaald zijn in de huidige licentieperiode. Direct verlengen wil zeggen dat de nieuwe licentieperiode één dag later start dan de einddatum van de huidige licentieperiode. Wanneer een trainer-coach een verlopen trainerslicentie wil verlengen moeten 15 licentiepunten overlegd worden die niet ouder mogen zijn dan 3 jaar.
 • Bij het verlengen van een trainerslicentie vervallen alle behaalde licentiepunten. Licentiepunten kunnen niet meegenomen worden naar de volgende/nieuwe trainerslicentieperiode
 • Het aanvragen van een trainerslicentie kan alleen op het moment dat je lid bent van de KNVB (via een vereniging of als vrijwillig lid van de KNVB).
 • De kosten voor het aanvragen/verlengen van een trainerslicentie bedragen 45 euro.
 • Een trainer-coach kan zijn/haar trainerslicentie niet eerder verlengen dan 3 maanden voor het aflopen van de huidige trainerslicentie. De nieuwe trainerslicentie gaat vervolgens 1 dag later in dan de afloopdatum van de huidige trainerslicentie.
Licentiepunten
 • Maximaal 4 licentiepunten tellen mee die behaald worden door het volgen van webinars vanaf 1 juli 2021. Alle licentiepunten die via webinars zijn behaald vóór 1 juli 2021 tellen ‘gewoon’ mee.
 • Trainer-coaches met een UEFA A Youth licentie moeten 5 licentiepunten halen door het volgen van bijscholingen die specifiek gericht zijn op het specialisme youth. Deze bijscholingen worden aan de voorkant gelabeld met het label AY
 • Trainer-coaches met een Futsal licentie moeten 5 licentiepunten halen door het volgen van bijscholingen die specifiek gericht zijn op Futsal trainer-coaches. Deze bijscholingen worden aan de voorkant gelabeld met het label F.
 • Licentiepunten die trainer-coaches halen door het volgen van bijscholingen bij de KNVB worden direct geregistreerd in het trainerslicentieportaal. De KNVB verstrekt geen certificaten meer.
 • Licentiepunten die trainer-coaches halen bij externe aanbieders worden ook direct geregistreerd in het trainerslicentieportaal. De KNVB heeft hierover met stakeholders afspraken (o.a. CBV, Trainersmagazine, De VoetbalTrainer) gemaakt. Externe aanbieders verstrekken ook geen certificaten meer.
 • Vanaf 1 juli 2021 zijn er geen dispensatiemogelijkheden meer voor trainer-coaches die werkzaam zijn in het buitenland. Ook dienen zij ervoor te zorgen dat zij up-to-date zijn. Dat kan d.m.v. het volgen van bijscholingen in Nederland of in het buitenland die vooraf aangevraagd zijn bij de KNVB.

Trainerslicentieportaal

 • Iedere gelicenseerde trainer-coach heeft een eigen trainerslicentieportaal bij de KNVB
 • Inloggen in jouw trainerslicentieportaal doe je door op onderstaande link te klikken:
  www.knvb.nl/assist/mijn-trainerslicentie
 • Licentiepunten zijn alleen zichtbaar op het moment dat je een actieve trainerslicentie hebt of er een in het verleden hebt gehad. Mocht een trainer-coach niet eerder gelicenseerd zijn geweest, kan er waar nodig een ‘dummie-account’ worden aangemaakt waardoor wel inzage kan worden gegeven.
 • Alle relevante licentiepunten die je in het verleden hebt behaald moeten geregistreerd worden in je trainerslicentieportaal bij de KNVB. Kopieën van certificaten kunnen (afhankelijk van je trainerslicentie) gemaild worden naar:
 • Vanuit jouw trainerslicentieportaal word je 2x per seizoen geïnformeerd over jouw stand van zaken over jouw licentiepunten. Zorg er daarom voor dat je trainerslicentieportaal bij de KNVB up-to-date is.