Webinar: “De interactie tussen trainer/coach, performance analist en data scout”

Tonny Bruins Slot had het derde oog. Hij zag spelpatronen in een voetbalwedstrijd die niemand anders zag. Bij Barcelona was hij de onmisbare rechterhand van coach Johan Cruijff. Jarenlang, tot zijn dood eind vorig jaar, ging hij voor Ajax op pad om de tegenstander te analyseren. Wat Tonny in één wedstrijd zag, daar kan geen computer tegenop.


CBV-leden kunnen gratis deelnemen aan deze webinar, zij kunnen zich opgeven via de CBV app

Rondom het verzamelen van data is een klein ecosysteem van bedrijven ontstaan. Dit heeft geresulteerd dat de technische staf bij een BVO is uitgebreid met o.a. data scouts, performance- en video-analisten. Ze leveren of analyseren tracking data, die de bewegingen van spelers over het veld vastleggen, en event data, zoals een pass, een schot op doel of een inworp. Ook spelersmakelaars gebruiken data (zoals de gemiddelde startsnelheid of een bepaald percentage geslaagde voorzetten in wedstrijden) om de kwaliteit van een speler te onderbouwen, als ze hem aanbieden bij een andere werkgever. Clubs gebruiken ze om de ontwikkeling van hun spelers bij te houden.

De CBV organiseert in een coproductie met SciSports en De Voetbaltrainer de Webinar “De interactie tussen trainer/coach, performance analist en data scout. Steijn Spreij, performance analist van de KNVB, en Niels Wigbold, data scout van FC Twente, verzorgen de presentaties en gaan in op de volgende zaken:

  • interactie tussen de performance analist en de trainer/coaches bij een bond (KNVB), voor, tijdens en na interlandwedstrijden van het Nederlands elftal.

Vragen/stellingen: Welke rol heeft een performance analist in de staf bij wedstrijdanalyses? Welke opdrachten krijgt hij van de bondscoach (of zijn assistenten) tijdens trainingen en wedstrijden. Welke rol heeft hij bijvoorbeeld bij het selecteren van de 23 beste spelers?

  • interactie tussen de data scout en de trainer/coach (Ron Jans), hoofdscout (Evert Bleuming) en Technisch directeur (Jan Streuer) bij een club (FC Twente).

Vragen/stellingen: Welke rol heeft de data scout bij het selecteren/aantrekken van nieuwe spelers? Wat kan een data analist betekenen voor de trainer/coaches? Welke ondersteuning biedt een data analist aan ‘het blote oog’? Hoe vertaal je data naar voetbaltaal?

Voor het volgen van de webinar kan 1 licentiepunt worden behaald