Het Nederlands voetbal zet zich in om LHBTI-acceptatie in het voetbal te bevorderen

10 OKTOBER 2019

De Nederlandse voetbalwereld komt vanaf 11 oktober, de internationale Coming Out Dag, met een gezamenlijk statement om lhbti-acceptatie in het voetbal te bevorderen. Van 11 t/m 20 oktober vindt de gezamenlijke actie plaats in het Nederlandse clubvoetbal.

Op initiatief van de Centrale spelersraad CSR en de John Blankenstein Foundation dragen alle aanvoerders in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie in het speelweekend van 18 t/m 20 oktober een regenboogband in plaats van de traditionele aanvoerdersband. Daarnaast dragen alle coaches, scheidsrechters en FOX Sports-presentatoren een speciaal regenboogspeldje en gebruikt FOX Sports voor de gelegenheid speciale regenboogmicrofoons. Dit wordt gedaan om collega-voetballers, scheidsrechters, supporters, vrijwilligers en vele anderen binnen het voetbal die met hun eigen identiteit worstelen te steunen en bij te dragen aan bewustwording van het bespreekbaar maken van diversiteit. Voetbal moet voor iedereen zijn, ongeacht culturele achtergrond, huidskleur, ras, seksuele voorkeur of religie. Iedereen moet met plezier kunnen deelnemen aan zijn of haar favoriete sport, wie je ook bent en wat je achtergrond ook is.

VVCS-voorzitter Evgeniy Levchenko: “De actie met de aanvoerdersbanden en coachspeldjes is de afgelopen twee jaar een mooi en krachtig statement geweest. Dit jaar wordt het geluid tegen homofobie nog luider, met medewerking van coaches, scheidsrechters, clubs en FOX Sports. We laten vanuit iedere hoek zien en horen dat homofobie niet in de voetbalwereld thuishoort.”

Ook amateurvoetbal en andere sporten doen mee
Niet alleen het betaald voetbal, ook de voetbalamateurs en andere sporten doen mee. Als onderdeel van de #AllTogetherChallenge kunnen amateurvoetballers de regenboogband aanvragen via regenboogband.nl/knvb en kunnen via regenboogband.nl alle andere sporters banden bestellen voor hun teams. Vorig jaar is dat maar liefst 10.000 keer gedaan. Ook deze banden worden gedragen in het weekend van 19 en 20 oktober.