Rinus Michels Awards 2017-2018

Volgens de Hoofdcoaches Betaald Voetbal is Phillip Cocu de beste coach van dit seizoen. Dat bleek vrijdag tijdens het wederom drukbezochte en zelfs uitverkochte Trainerscongres in Zwolle. Deze waardering van zijn vakcollega’s leverde de coach van PSV de Rinus Michels Award op. Ook werden Rinus Michels Awards uitgereikt aan Michael Reiziger van Jong Ajax (beste trainer Jupiler League), aan Paul van der Zwaan van Quick uit Den Haag (beste amateurtrainer) en aan de jeugdopleidingen van Ajax en Westlandia vanwege het uitstekende jeugdbeleid.

De Rinus Michels Awards zijn een initiatief van vakblad De Voetbaltrainer en deze uitverkiezing wordt ondersteund door de vakvereniging CBV, de vakbond VVON en de KNVB.

De Rinus Michels Award voor beste trainer/coach in de eredivisie ging naar Phillip Cocu van PSV. Ook genomineerd waren John van den Brom (AZ) en Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord). Ronald Koeman reikte de award uit, al moest winnaar Cocu door privéomstandigheden verstek laten gaan. Via een videoboodschap richtte de PSV-trainer zich nog wel tot de ruim 1200 aanwezigen. Phillip Cocu: ‘Deze prijs betekent veel voor mij, vooral ook omdat ik ben verkozen door mensen die hetzelfde vak uitoefenen. Daar spreekt waardering uit en dat is altijd fijn.’
Ronald Koeman: ‘Het winnen van deze Award is een bevestiging voor het werk wat je levert. Zowel deze drie trainers, maar ook trainer-coaches die met minder budget goed presteren hadden wat mij betreft genomineerd mogen worden.’

De Rinus Michels Award voor beste trainer/coach in de Jupiler League ging naar Michael Reiziger van Jong Ajax. Ook genomineerd waren: Henk de Jong (De Graafschap), Dick Lukkien (FC Emmen), Gérard de Nooijer (FC Dordrecht) en Mike Snoei (Telstar). Michael Reiziger: ‘Dit is een prachtige prijs voor de jongens. We hebben een pittig jaar achter de rug, met diepte- en hoogtepunten. De jongens hebben laten zien dat ze met tegenslag om kunnen gaan en daar is deze prijs een beloning voor.’

De ruim 1300 trainers op het Trainerscongres hebben in Zwolle de beste trainer in het amateurvoetbal gekozen. Winnaar werd Paul van der Zwaan van Quick Den Haag. Uit elke KNVB-regio was vooraf één amateurtrainer door de VVON genomineerd. Van der Zwaan: ‘We zijn vorig seizoen gepromoveerd naar de derde divisie en staan daarin derde. Een knappe prestatie, met een goede groep. Ik zit 35 jaar in het vak, ben een oude man maar voel me door dit soort prijzen nog steeds jong.’

Bij de uitreiking van de Rinus Michels Awards worden ook de beste jeugdopleidingen van betaald-voetbalclubs en amateurverenigingen bepaald. De hoofden opleidingen in het betaald voetbal kozen uit de drie genomineerde jeugdopleidingen Ajax, PSV en AZ voor de club uit Amsterdam. Hoofd Opleidingen Said Ouaali: ‘Ik zie dit als een mooie waardering voor het traject dat we zes jaar geleden al bij de club zijn gestart. Het doel is steeds om de randvoorwaarden zo te creëren dat spelers zich optimaal kunnen ontwikkelen. Er breken veel jeugdspelers door bij de eigen club en daar zijn we heel trots op.’

Ook de jeugdopleiding van Westlandia mag het logo van de Rinus Michels Award een jaar lang in al haar uitingen gebruiken. De club verdient volgens de KNVB deze bijzondere stimuleringsprijs vanwege het gevoerde jeugdbeleid. Jeugdvoorzitter Ton van Marrewijk: ‘Ik ben heel blij met deze prijs. Een van de punten waarop we flink hebben geïnvesteerd is de video-analyse, waardoor we spelers intensiever dan ooit kunnen begeleiden.’ Genomineerd waren ook DZC’68, sv Orion.