15e Nederlands Trainerscongres: Rinus Michels Awards

Peter Bosz beste coach, Oeuvreprijs voor Co Adriaanse
Ajax wint de Rinus Michels Award voor het opleiden van talenten

Volgens de 18 hoofdtrainers in de eredivisie is Peter Bosz de beste coach van dit seizoen. Dat bleek vrijdag tijdens het wederom drukbezochte Trainerscongres in Zwolle. Deze waardering van zijn vakcollega’s leverde de coach van AFC Ajax de Rinus Michels Award op. Ook werden Rinus Michels Awards uitgereikt aan Jan van Raalte van SC Genemuiden (beste amateurtrainer), de jeugdopleiding van AFC Ajax en aan Excelsior Maassluis vanwege het uitstekende jeugdbeleid. De Oeuvreprijs van de Rinus Michels Awards werd toegekend aan Co Adriaanse.

De Rinus Michels Awards zijn een initiatief van vakblad De Voetbaltrainer en deze uitverkiezing wordt ondersteund door de vakvereniging CBV, de vakbond VVON en de KNVB.

De Rinus Michels Award voor beste trainer/coach in de eredivisie ging naar Peter Bosz van Ajax. ‘Verrast, aangezien Gio en Henk net echt een prijs hebben gewonnen.’ Gevraagd naar de staat van het Nederlands voetbal, zegt Bosz dat het lang niet zo slecht gaat met Nederland als vaak gesteld wordt, maar het is aan de andere kant ook weer niet zo dat alles goed gaat omdat we nu in een Europacupfinale staan.’ Ook genomineerd waren: Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord), Erik ten Hag (FC Utrecht), Henk Fraser (Vitesse) en Mitchell van der Gaag (Excelsior). Leo Beenhakker reikte de award uit: ‘Ajax is het hele seizoen in de race geweest voor het kampioenschap. Bosz’ team rammelt aan de poorten van het Europese clubvoetbal. Ook hebben diverse (jonge) spelers zich dit seizoen in een sneltreinvaart ontwikkeld onder leiding van Bosz.’

De Oeuvreprijs voor beste trainer/coach ging naar Co Adriaanse. Louis van Gaal reikte de prijs uit. ‘Co heeft het vak van voetbaltrainer altijd beschermd. Daarom is het zo mooi dat hij nu ook gewaardeerd wordt door collega’s door middel van deze award. Ik kon altijd aan zijn teams zien wie de trainer was. Een duidelijke hand van de trainer. Hij is ook de grondlegger geweest van het succes van Ajax in de jaren negentig. Hij leverde al die talenten af aan de selectie.’
Co Adriaanse: ‘Als je een oeuvreprijs wilt uitreiken aan iemand die in veel hoedanigheden binnen het voetbal betrokken is geweest, kun je bij mij uitkomen. Ik ben ook trainer geweest van een schoolvoetbalteam. Ik heb bij de AZ voetbalschool gewerkt. Heb in besturen gezeten en ben docent geweest. Ik ben enorm trots dat men mij deze prijs doet toekomen, waarvoor dank.’

De Rinus Michels Award voor beste trainer/coach in de Jupiler League ging naar Maurice Steijn van VVV, waarmee hij dit seizoen kampioen werd.

De ruim 1300 trainers op het Trainerscongres hebben in Zwolle de beste trainer in het amateurvoetbal gekozen. Winnaar werd Jan van Raalte van SC Genemuiden. Uit elke KNVB-regio was vooraf één amateurtrainer door de VVON genomineerd: Noord: Jan van Raalte (S.C. Genemuiden), Oost: René Nijhuis (Quick ‘20), West I: Ed Engelkes (VVOG/Ajax vrouwen), West II: Jeroen Rijsdijk (Excelsior Maassluis), Zuid I: Miquel van den Dungen (RKSV Nuenen) en Zuid II: Niels van Casteren (Blauw Geel ’38).

Bij de uitreiking van de Rinus Michels Awards worden ook de beste jeugdopleidingen van betaald-voetbalclubs en amateurverenigingen bepaald. De hoofden opleidingen in het betaald voetbal kozen uit de vier genomineerde jeugdopleidingen Feyenoord, Ajax, PSV en AZ voor Ajax.

Ook de jeugdopleiding van Excelsior Maassluis mag het logo van de Rinus Michels Award een jaar lang in al haar uitingen gebruiken. De club verdient volgens de KNVB deze bijzondere stimuleringsprijs vanwege het gevoerde jeugdbeleid. Naast Excelsior Maassluis waren ook FC ‘s –Gravenzande en AVV Zeeburgia genomineerd.