CBV: Enerverende presentatie Matthias Sammer

Met een daverend applaus beloonden de aanwezige trainer/coaches en gasten de zeer enerverende presentatie van Matthias Sammer woensdag tijdens de algemene ledenvergadering van Coaches Betaald Voetbal. De Duits voormalig topvoetballer, voetbalcoach en sportbestuurder vertelde openhartig over zijn periode als sportief directeur van de Duitse voetbalbond (2006-2012) en Bayern München (2012-2016).

Na een introductie van FC Utrecht-coach Erik ten Hag, die in zijn tijd als trainer van de beloften van Bayern München (2013-2015) samenwerkte met de Duitser, begon Sammer zijn presentatie over professionalisering en individualisering met een groot compliment. “Ik vind het fantastisch dat zo’n klein land als Nederland zoveel grote voetballers en coaches heeft voortgebracht”, zei de voormalig topspeler van onder meer Borussia Dortmund en Internazionale, die zijn visie graag deelde met zijn Nederlandse collega’s en diep in ging op de materie. Ook ging hij in op de actualiteit. Zo noemde hij het KNVB-rapport ‘Winnaars van Morgen’ buitengewoon interessant. En hij was verrast door het woord winnaars. In 2006 had hij tijdens zijn oriënterende fase voor de Duitse voetbalbond namelijk onderzoek gedaan in Nederland en toen werd hem duidelijk dat ‘winnen’ in ons land minder belangrijk was dan ‘ontwikkeling’. Een gegeven dat compleet haaks staat op zijn opvattingen. Voor Matthias Sammer draait immers alles om winnen.

Sammer nam ons in zijn verhaal ook mee naar zijn beginperiode bij de Duitse voetbalbond, waar hij na de teleurstellende resultaten van Duitsland op het WK 1998 en het EK 2000 werd aangesteld om de Duitse jeugdopleiding te hervormen. Hij moest Duitse jeugdtalenten klaarstomen voor het grote werk en hen aanpassen aan de nieuwe speelstijl van de nationale ploeg. “Toen ik begon trof ik allemaal eenheidsworsten aan, teams met dezelfde type spelers. Voor creativiteit was geen ruimte, want spelers die na balverlies niet omschakelden waren niet bruikbaar.” Terwijl Sammer juist van mening is dat een coach eerst moet kijken naar zijn spelers en vervolgens een systeem moet kiezen. Niet andersom. “Creativiteit moet je niet kapot maken.”

In het verlengde daarvan sprak Sammer uitgebreid over zijn periode bij Bayern München, dat vlak voor zijn komst in 2012 naast alle prijzen had gegrepen. In de Champions League-finale was verloren van Chelsea. In de bekerfinale won Dortmund met liefst 5-2. En datzelfde Dortmund kaapte de landstitel voor de neus van Bayern weg. “Robben en Ribery waren de helden van dat team. Men was van mening dat het team zonder dat tweetal niets voorstelde.” Voor Sammer aanleiding om te hameren op het eigen DNA en de hiërarchie binnen de ploeg. Volgens de Duitser bestaat een team uit een aantal leiders, met daarnaast spelers/volgers die alles doen in het belang van het team en tot slot de creatievelingen. “Bij Bayern waren Neuer, Lahm en Schweinsteiger de leiders van de ploeg. En in een later stadium ook Müller. Het is belangrijk om als coach die hiërarchie te benoemen. Ook jeugdcoaches moeten de moed hebben om dat te doen.”

Na afloop van zijn presentatie ging Matthias Sammer nog in op enkele vragen van onze leden en hebben wij hem en zijn kompanen Karsten Schumann en Franz Josef Reckels bedankt met een shirt van het Nederlands elftal, inclusief naam en rugnummer 14. Blij was Sammer tevens met de boeken van onze legendes Johan Cruyff en Rinus Michels. Al met al was het een zeer inspirerende dag. Dankbaar waren ook de aanwezige leden, die tijdens de afsluitende borrel lovende woorden over hadden voor de presentatie van Sammer.

Gerard Marsman,  Directeur Coaches Betaald Voetbal

 

 Wenn siegen zur Lebensweise wird, werden die wahren Sieger gnadenlos. 

Matthias Sammer