KNVB: Supporters spreken zich uit over nieuwe competitievormen

Maar liefst 2895 supporters hebben de online enquête over nieuwe competitievormen volledig ingevuld. Het leverde nuttige en interessante informatie op, die wordt meegenomen in de totale studie naar nieuwe competitievormen.

Dertig procent van diegene die het invulden gaven aan een seizoenkaart te hebben van een club in de Eredivisie; één procent meer dan de respondenten met een seizoenkaart in de Jupiler League (29%). De overige 41% heeft geen seizoenkaart van een betaald voetbalclub. Vooral de supporters van NAC Breda lieten uitgebreid van zich horen via de enquête.

Competitiemodel Van de respondenten ziet 70% het liefste het model waarbij de competitie bestaat uit een thuis- en een uitwedstrijd tegen ieder team, waarna de prijzen worden verdeeld. Van de verschillende aspecten (commercieel, technische ontwikkeling etc.) voor nieuwe competitievormen hechten supporters de meeste waarde aan de rechtvaardigheid van de competitie en de wedstrijdspanning. Zo wil 95% dat de kampioen via de competitie wordt beslist, wat bijvoorbeeld in het Belgische competitiemodel niet het geval is. Ook mogen volgens het onderzoek beloftenteams onderdeel blijven uitmaken van de voetbalpiramide, maar moeten wel met vaste selecties gaan werken. De huidige Eredivisie en KNVB Beker worden gewaardeerd met een zeven, de Jupiler League scoort een vijf op een schaal van één tot tien.

Promotie-/degradatieregeling De meest ingrijpende wijziging waar de supporters zich massaal voor uitspraken is een verruiming van de promotie-/degradatieregeling. Zo ziet men graag twee rechtstreekse degradatieplekken vanuit de Eredivisie én twee plekken vanuit de play-offs. Andersom, vanuit de Jupiler League naar de Eredivisie, ziet men graag één rechtstreekse promovendus en ook twee promotieplekken die te vergeven zijn via play-offs. Vanuit de Jupiler League naar de Tweede Divisie zien de supporters het liefste één rechtstreekse degradant en twee plekken die te vergeven zijn via de nacompetitie. Vanuit de Tweede Divisie willen supporters twee rechtstreekse promotieplekken en twee plekken die te vergeven zijn via play-offs.

In de Eredivisie is zondagmiddag 14.30 uur met afstand het meest populaire tijdstip om af te trappen. In de Jupiler League zijn de zaterdag- en vrijdagavond beiden zeer geliefd. Het aantal teams per competitie leverde een divers beeld op; nagenoeg dezelfde aantallen supporters spraken zich uit voor meer en minder teams in de Eredivisie en Jupiler League.

Tweede rondetafelgesprekken Deze week vonden in Zeist de tweede sessies van de rondetafelgesprekken over nieuwe competitievormen plaats. Na de eerste overleggen werden de belangrijkste factoren verder met elkaar afgestemd en gesproken over welke competitievormen uitgewerkt moeten gaan worden

De komende maanden worden meerdere voorstellen uitgewerkt\. Deze voorstellen zullen bij verschillende partijen voorgelegd worden en in maart zullen ze naar de clubs gestuurd worden om een besluit te gaan nemen. In mei zal tijdens de Algemene Vergadering Betaald Voetbal besloten worden of er per 2017/’18 nieuwe competitievormen worden ingevoerd (en zo ja, welke) of dat dit een seizoen later gebeurd.

Het proces wat wordt doorlopen is volledig transparant en zichtbaar. Het verslag, de presentatie en de resultaten van de enquête zijn te vinden via de link:

http://www.knvb.nl/competities/competitiestructuur/hervorming-competities/rondetafelgesprekken