22e G- toernooi Barendrecht: Dit evenement kent alleen maar winnaars!

Voor de 22ste keer vond in Barendrecht op 6 augustus alweer de jaarlijkse, landelijke G-voetbaldag plaats. Wij zijn blij dat zoveel toptrainers en scheidsrechters uit het betaalde voetbal aanwezig waren. Meer dan 400 voetballers met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking kwamen in actie.

Vakantie opgeschort

Voorzitter Martin Seltenrijch, al acht jaar de trotse voorzitter van BVV Barendrecht noemt dit “zo’n uniek evenement: wij zijn blij dat we dit als club mogen organiseren. Het is goed voor je naamsbekendheid en het levert veel publiciteit op. De hele dag zijn er zo’n 75 vrijwilligers actief. Maanden vooraf vragen ze al wanneer de volgende editie plaatsvindt, zodat ze rekening kunnen houden met hun vakantie.”

Een van de initiatiefnemers van het eerste uur is Jan Reker. “We zijn in 1993 begonnen omdat trainers meer zijn dan alleen maar spelers op hun donder te geven. Cor Pot woonde in de buurt van Barendrecht en we zijn begonnen met 16 teams. Nu is dit evenement met bijna 40 teams een groot succes. Een unieke samenwerking van de KNVB met de Stichting Meer dan Voetbal.”

Klootzak

Leo Beenhakker beleefde in 2013 zijn hoogtepunten. Een voetballer met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking met een Feyenoord-shirt vroeg of hij op de foto mocht. “Natuurlijk zei ik ja.” Zijn vriendje hoefde geen foto, want “hij is een klootzak!”. “Deze mensen zijn zo puur, zo intens, zo ontwapend en zo eerlijk. Daar geniet ik intens van.” Een ander moment vond ik ook ongelofelijk mooi: “een klein jongetje liep er een beetje verloren bij, de scheidsrechter had het in de gaten en pakte de hand van het jongetje.” Ik keek ademloos. Het was zo’n mooi plaatje. “Het jongetje keek steeds naar de scheidsrechter met de vraag: je laat me toch niet alleen?” Ook Guus Hiddink is er volledig van overtuigd dat deze dag de grote impact van voetbal laat zien.

Nergens méér gedrevenheid

Jan van Grinsven, tegenwoordig assistent- en keeperstrainer bij FC Den Bosch, is er al vanaf het begin bij. In zijn tijd als speler eerst als keeper bij de penalty shoot outs en dit jaar begeleidde hij het team dat alle wedstrijden won: “Dit is een absolute topdag! Door de week ben je druk met de club. Hier zie je nog meer gedrevenheid en sportiviteit.” Hij vervolgt: “ze vallen, geven een handje en gaan weer verder.”

Aangepast trainingsschema

Trainer coach Foeke Booy is met zijn volledige technische staf van GA Eagles vertegenwoordigd op de G-voetbaldag. Hij past zijn trainingsschema zelfs aan aan de G-voetbaldag. “We vinden dit erg belangrijk. Ons team wint nog niet veel, maar het mooiste doelpunt komt wel van mijn team: een halve omhaal door een volley in de bovenhoek.” “Het plezier is onbeschrijfelijk. Je krijgt er zoveel voor terug.” Ook Teun Jacobs, samen met Adri Koster trainer van Jong Oranje tijdens de G-voetbaldag, is tevreden: “We hebben een doelsaldo van 15-1 en gaan voor de finale. Dit wordt onze eerste gezamenlijke prijs! Het is geweldig om te laten ervaren dat mensen met een uitzonderingspositie ook de mogelijkheid krijgen om te ervaren wat een topsporter bedrijft.”

De eerste keer

“Kindjes die aan de poort staan te wachten met hun voetbaltasjes”, aldus Martin Perez, als scheidsrechter voor het eerst aanwezig: “Ik keek er echt naar uit.” De scheidsrechters uit het Betaalde Voetbal verlenen sinds jaar en dag ook hun medewerking. “De passie wanneer er een doelpunt wordt gemaakt, het juichen, ze zien het als een hoogtepunt in hun voetbalcarrière!” We zijn meer spelbegeleiders dan politie-agenten.

De vrijwilligers Ria Roestenberg en Gonnie van de Pas zijn er al vanaf het eerste uur als vrijwilliger bij. “’s Ochtends als je hier naar toe fietst, ben je blij dat je steentje mag bijdragen.”

Wij worden de beste!

Het spelniveau gaat steeds meer omhoog omdat veel verenigingen een speciaal G-elftal hebben. ‘s Avonds eet ik lekker Chinees met Toni, Jack en Onno van Barendrecht G1. De heren hebben genoten en zingen allemaal in koor: “We hebben veel geleerd en zelfs twee doelpunten gemaakt.” “Een topdag!”. “Wij worden ook de beste! Ze keken ademloos naar Louis van Gaal op WK. Maar morgen gaan ze weer lekker aan het werk. Schoonmaken in de Kuip en volgende week bij Sparta. Voetbal is hun passie. Zo’n dag voel je je intens gelukkig omdat je de blijdschap bij deze jongens ziet. En dan maakt het niet uit voor welke club je bent: Ajax, PSV of Feyenoord. Voetbal verbroedert, zeker bij zo’n geweldige G-voetbaldag.

Door: Tamara Schellekens

Wij, Coaches Betaald Voetbal, zijn ook enorm blij en trots dat jullie als trainers, scheidsrechters en vrijwilligers een belangrijke bijdrage leveren aan deze dag. Zonder jullie zou dit niet zo’n groot succes zijn! Nogmaals hartelijk dank!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *