Frank de Boer beste coach, Oeuvreprijs voor Louis van Gaal

Volgens de 36 hoofdtrainers in het betaald voetbal is Frank de Boer de beste coach van het afgelopen seizoen. Dat bleek vrijdag tijdens het zeer druk bezochte 11-de Internationale Trainerscongres in Zwolle. Deze waardering van zijn vakcollega’s leverde de succesvolle Ajax-coach de Rinus Michels Award op. Op hetzelfde congres werd Louis van Gaal gehuldigd met een Oeuvreprijs voor z’n hele trainersloopbaan. Ook werden er Rinus Michels Awards uitgereikt aan Marcel Groninger (beste amateurtrainer), de jeugdopleiding van Feyenoord/Excelsior en de Utrechtse amateurclub vv de Meern vanwege het uitstekende jeugdbeleid. De Rinus Michels Awards zijn een initiatief van het vakblad De Voetbaltrainer en deze uitverkiezing wordt ondersteund door de vakvereniging CBV, de vakbond VVON en de KNVB.

Naast Frank de Boer waren dit jaar Feyenoord trainer Ronald Koeman, FC Utrecht-trainer Jan Wouters, Vitesse-trainer Fred Rutten en PEC/Zwolle-trainer Art Langeler door de CBV genomineerd als kandidaat voor de beste trainer/coach. Alle hoofdtrainers uit het betaald voetbal konden hun voorkeur uitspreken. Dat leverde uiteindelijk Frank de Boer een nieuwe prijs op: de Rinus Michels Award voor de beste trainer/coach van het seizoen 2012/2013.

De Oeuvreprijs heeft Louis van Gaal te danken aan zijn indrukwekkende carrière en vooral ook grote bijdrage aan de uitstraling van het Nederlands voetbal. De huidige bondscoach van het Nederlands elftal was eerder trainer van AFC Ajax, FC Barcelona, AZ en FC Bayern München. In 2007 en 2009 won Louis van Gaal de Michels Award voor de beste clubcoach.

Tijdens het congres bepaalden de ruim duizend aanwezige trainers wie zich een jaar lang de beste amateurtrainer van Nederland mag noemen. Uit elke KNVB-regio was vooraf één amateurtrainer door de VVON genomineerd: Noord: Marcel Groninger, Be Quick 1887 – West I: Martin de Groot, ADO ’20 – West II: Cees Bruinink, vv Katwijk – Oost: Kick Maatman, Rohda Raalte – Zuid I: Gérard de Nooijer, vv Goes en Zuid II: Leo Beckers, EVV Echt. De meeste stemmen kreeg Marcel Groninger van Be Quick 1887.

De Rinus Michels Awards worden elk jaar ook gebruikt als een bijzondere stimuleringsprijs voor jeugdopleidingen van betaalde clubs en amateurverenigingen. De hoofden opleidingen in het betaald voetbal nomineerden Feyenoord/Excelsior, AZ en Ajax vanwege hun vernieuwende aanpak bij het opleiden van hun talenten. Hoofd Opleiding Stanley Brard van Feyenoord/Excelsior en zijn kader hebben op dit gebied volgens hun collega’s voor de derde keer achter elkaar het afgelopen seizoen de beste prestatie geleverd.

Voor de eerste keer mag ook een Utrechtse club het logo van de Rinus Michels Award in al zijn uitingen gebruiken. vv De Meern uit Utrecht verdient volgens de KNVB deze bijzondere stimuleringsprijs vanwege het gevoerde jeugdbeleid. De Meern is van een dorpse club ontzettend snel gegroeid naar een club met een fantastische nieuwe accommodatie waar zij ongeveer 1500 leden onderdak bieden. Naast vv de Meern waren ook vv Meerburg, RKVVM en sv Urk genomineerd.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *