Speeldagenkalender Betaald Voetbal 2012 / ’13

Bron: KNVB

De officiële speeldagenkalender voor het komende competitieseizoen is weer compleet. In de bijlage de schematische weergave van het seizoen 2012/’13.

Conform het beleid begint de competitie van de Eredivisie in een jaar waarin geen eindtoernooi plaatsvindt, in het tweede weekend van augustus. Voor de kalender van de voetbaljaargang 2012/’13 betekent dit dat de eerste Eredivisie- en Jupiler League wedstrijden gespeeld worden op 10, 11 en 12 augustus. Het seizoen start een week eerder officieel met de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal op zondag 5 augustus.

Gijs de Jong (manager competitiezaken KNVB) benadrukt dat in de speeldagenkalender voor het seizoen 2012/’13 de sportief technische uitgangspunten nog centraler staan. ,,De Eredivisie kent geen enkele midweekse competitie speelronde, waardoor de arbeid/rust verhouding voor de spelers tussen twee sportieve activiteiten optimaal gewaarborgd is. De speelrondes in de Jupiler League worden ook allemaal op vrijdagen aangeboden, terwijl er een dubbele speelronde rondom de Paasdagen wordt afgewerkt. Verder zijn we er vorig jaar in geslaagd om het schema een flinke stap dichter bij het ultieme speelschema (om en om uit/ thuis) te brengen en leggen we de lat dit jaar weer iets hoger. In principe net zo lang tot we het standaard speelschema hanteren wat overal elders ter wereld ook gebruikt wordt.”

Ook het komende seizoen kent weer een echte winterstop. De Jong: ,,De winterstop van 2012/’13 is nagenoeg identiek aan die van de twee voorgaande seizoenen. De laatste speelronde voor zowel de Jupiler League als de Eredivisie is in het weekend van 21, 22 en 23 december. Het grote verschil is dat we in de midweek voor de laatste speelronde in het kalenderjaar 2012 nog de 1/8e finales van de KNVB beker spelen, in plaats van andersom. Vervolgens loopt de officiële winterstop tot en met 17 januari. Deze opzet geeft rust en zekerheid; de clubs hebben op deze manier voldoende tijd om op trainingskamp te gaan.”

KNVB-beker

De bekeropzet voor het seizoen 2012/’13 blijft onveranderd. De eerste bekerronde, waaraan alle betaaldvoetbalorganisaties deelnemen, wordt gespeeld op 25, 26 en 27 september 2012. Op 30, 31 oktober en 1 november spelen de overgebleven 32 clubs de volgende ronde en op 18, 19 en 20 december maken de laatste 16 hun opwachting in het bekertoernooi. De kwartfinales worden vervolgens gespeeld op 29, 30 en 31 januari, gevolgd door de halve finales op 26, 27 en 28 maart. De KNVB bekerfinale is op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei 2013. ,,De uitgangspunten van de KNVB bekerfinale in De Kuip zijn voor alle partijen duidelijk: het moet, net als afgelopen jaar met Ajax – FC Twente, een voetbalfeest zijn, in een vol en kolkend stadion met supporters van beide finalisten en twee teams die strijden om een hoofdprijs”, aldus De Jong.

De Jupiler League speelt op 3 mei de laatste competitieronde en de Eredivisie op 12 mei. Hierna volgen zoals gebruikelijk de play-offs voor promotie/degradatie en om een Europees ticket, die beide uiteindelijk op 26 mei beslist zijn.

Internationaal

De opzet van de Europese competities is op hoofdlijnen ten opzichte van het huidige seizoen onveranderd gebleven. Echter, waar de 5e en 6e speelronde in de groepsfase van de Champions League en Europa League voorheen in gescheiden weken werd gespeeld, zullen deze in het najaar 2012 in dezelfde week worden afgewerkt. De Champions League-finale vindt op zaterdag 25 mei 2013 plaats op Wembley, de finale van de Europa League wordt op woensdag 15 mei 2013 in Amsterdam gespeeld. Het Europees kampioenschap onder 21 jaar start eerder dan aanvankelijk gepland. Vanwege de Confederations Cup in Brazilië (15-30 juni 2013) begint het toernooi in Israel al op 5 juni 2013.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *